1. lecke: Milyen folyamatai vannak a cégednek?

Ez az öt leckéből álló sorozat arról szól, hogy előre meghatározott lépésekből álló, ismétlődő tevékenységek mentén tudd elkezdeni szervezni a céged – ahelyett, hogy ad-hoc módon osztogatnád a feladatokat, vagy az állandó tűzoltásra menne el az időd.

Ez arra jó, hogy a céged hosszú távon az így kialakított folyamatokkal tőled függetlenül is tudjon működni, legfeljebb néhány ponton kelljen csak bekapcsolódnod a napi munkába.

Ez egy bevált menedzsment módszertan, amelynek Amerikában komoly szakirodalma van, és ezt hoztam el neked.

Ha a cégedre egy rendszerként tekintesz, akkor ez a rendszer

  • szabályozható,
  • sztenderdizálható,
  • automatizálható.

Ezeket a folyamatok mentén tudod elérni, amelyek a cégeden belül a legértékesebb erőforrások.

Nekünk is vannak folyamataink?

Gyakran felteszik nekem ezt a kérdést – és erre szoktam hozni a jéghegyes példát.

Vannak a cégeden belül látható folyamatok – ezeket mindenki észreveszi, aki kapcsolatba kerül a cégeddel. És vannak a háttérfolyamataid – lehet, hogy még a kollégáid sem ismerik az összeset!

Mik ezek a látható folyamatok?

Például egy marketinges cégnél jön hozzátok egy új ügyfél. Őt integrálni fogjátok a rendszeretekbe: jogosultságokat kap, elmondjátok az elvárásaitokat, módszertanotokat. Ez teszi gördülékennyé az együttműködést vele havi szinten.

De a kiléptetés folyamata is kiszámítható, és ezért tervezhető: amikor valakivel megszűnik a munkakapcsolat, annak is vannak fázisai. Például a jogi teendők vagy a jogosultságok elvétele, annak ütemezése ilyen.

És mik a háttérfolyamatok?

Ilyen az értékesítés és a marketing, vagy éppen a pénzügy és a HR. Hiába nevezzük háttérfolyamatnak, ezek legalább olyan fontosak, mint a láthatók, hiszen nem ritkán a siker vagy a kudarc múlik rajtuk!

Például ha optimalizálod az értékesítést, akkor több ügyfeled lesz, ami több bevételt jelent. A sztenderdizálással még profibbá teszed ezt a folyamatot, és állandó minőséget tudsz vele garantálni.

Amint jobban belemegyünk ebbe a témába, többszáz folyamatot fogsz felismerni a saját cégedben. De ettől nem kell megijedned, mert összesen 10-15 olyan van, ami meghatározó, és kulcsfolyamatnak tekinthető. Ezeket kell majd megtalálnod neked is, mert ezek optimalizálásával fogsz tudni nagy eredményeket elérni!

Azt szeretném, hogy a kurzus végére úgy érezd magad, mint Neo a Mátrixban: hogy te is annak lásd a cégedet ami: folyamatok összességének, nem pedig ad-hoc feladatoknak, vagy olyan projekteknek, amiket újra meg újra ki kell dolgozni.

Kívánom neked, hogy minél több folyamatot ismerj fel, és ezeket kezdd el szépen, fokozatosan sztenderdizálni!

Vezetői összefoglaló

  1. A cégednek is jót tesz, ha nélküled is működni tud, és a napi tűzoltás helyett előremutató feladatokkal foglalkozhatsz.
  2. Minden cégnek vannak látható és háttérfolyamatai, amelyek mentén működik.
  3. Összesen 10-15 olyan folyamatotok van, ami kulcsfolyamatnak tekinthető.
  4. A cél az, hogy minél több kulcsfolyamatot ismerj fel, mert azok optimalizálásával fogsz komoly eredményeket elérni!

Ha szeretnéd megnézni videós formában, csak indítsd el a lejátszón! Holnap újra találkozunk a második leckében.