Az Airtable használata: mi az az Airtable.com?

Az Airtable.com az egyik legjobb app fejlesztő platform. Az Airtable használata lehetővé teszi, hogy kódolás nélkül tudj a cégedre szabott applikációkat és rendszereket gyorsan, rugalmasan és hihetetlenül egyszerűen, a drag-n-drop módszerrel összerakni.

A platform egyik legnagyobb előnye, hogy még csak külsős fejlesztő sem szükséges hozzá, ami a költséghatékony fejlesztést tekintve sem hátrány. Az Airtable használata egyaránt előnyös kisebb cégeknek ügyviteli rendszerként, míg a nagyobb cégek egy-egy részterületre vagy konkrét probléma megoldására használhatják világszerte.

Forrás: Airtable YouTube channel

A platform fennakadásmentes és hatékony használatáról az Airtable több mint 900 fős csapata gondoskodik világszerte, már több mint 300 000 vállalkozás és márka választotta őket. A cég bázisa San Fransiscóban található, de többek között New Yorkban és Londonban is kialakítottak egy-egy irodát. Egy szó, mint száz: az Airtable megkezdte világhódító útját.

Ha te is azt érzed, hogy:

  • a céged működhetne hatékonyabban is,
  • kicsúszik a kezedből a kontroll és egyre több a megoldatlan feladat,
  • nem tudod koordinálni a cégen belüli eseményeket…

… akkor az Airtable.com lesz a megoldás a problémádra.

Miért érdemes bevezetni az Airtable-t?

Cégre szabott végeredmény, fejlesztés nélkül

Minden cégnél, így nálad is biztosan vannak olyan területek vagy problémák, amire nem találsz kész vagy „dobozos” megoldást. Ebben az esetben az Airtable használata hatékony választ fog kínálni, hiszen egyszerűen az aktuális kihívás megoldására szabhatod a platformot.

Airtable.com használata akkor is hasznos, ha annyira egyedi az üzleti modelled vagy szolgáltatási profilod, hogy a többi ügyviteli rendszer nem válik be. Ráadásul sokkal gyorsabb és olcsóbb lesz a végeredmény az egyedi fejlesztésekhez képest, mert nem kell külsős fejlesztőt alkalmaznod. Szerintem ma, ez sem utolsó szempont.

Cégen belül marad a kontroll

Bár az egyedi fejlesztésű weboldalak és applikációk jónak tűnnek, az esetek többségében több a hátrányuk, mint az előnyük. A fejlesztői munka miatt drágább és lassabb a kialakításuk, emellett az átadást követően mindig a külső fejlesztőtől fogsz függeni.

Ez több kockázatot jelent a cégednek, hiszen a fejlesztő is megbetegedhet, elmehet nyaralni vagy becsukhatja a boltot. Murphy törvénye alapján pedig pont akkor áll le a számlázás, vagy indulna egy marketing kampány, amit nyomon kéne követned az eseményeket. De, ha nincs is semmi probléma, a külsős fejlesztő nem csak neked dolgozik. Simán előfordulhat, hogy amit az Airtable-ben te 2 kattintással megoldasz, a fejlesztőnél több napot vagy hetet kell várnod rá.

Az Airtable használata mellett viszont végig a te kezedben marad a kontroll, hiszen a platformon te kattintgatod össze a funkciókat és megjelenést, elrendezést stb. Ráadásul a rendszer továbbra is rugalmas marad, hiszen bármikor átvariálhatod, kibővítheted és újra szerkesztheted az egészet.

Forrás: Airtable.com

Ezen felül a saját appod összekattintgatása során lesz még egy előnyöd a külsős fejlesztőhöz képest. Nevezetesen az, hogy úgy ismered a cégedet és a bizniszedet, ahogy a fejlesztő sosem fogja. Így az a magas szintű üzleti tudás, amivel rendelkezel, a kialakított appban is visszaköszön majd.

Változások hatékony lekezelése

Új szolgáltatást vezetsz be? Esetleg új üzletágban gondolkozol? Új kolléga jött a céghez? Elindítod a karácsonyi kampányt? Semmi gond! Ez a platform kellően rugalmas ahhoz, hogy minden céges változást szinte azonnal lekövethetsz benne.

Nagyon egyszerű és könnyen tanulható a rendszer: az új igényeknek megfelelően bármikor át tudod alakítani a struktúrát. Nem kell hozzá a külsős fejlesztőre várnod, elég, ha nálad van a laptopod.

Eszköz arra, hogy saját magatok hatékonyabbá váljatok

Ez a platform olyan, mintha a mindent tudó jobb kezed lenne, ami napi 24 órában üzemel. Egy teljesítmény- és hatékonyságnövelő eszköz neked és a kollégáidnak. A cégeden belül ugyanis bárki létre tud hozni egyedi app-okat, ha olyan kihívással vagy feladattal találkozik, amire jelenleg nincs megoldásotok. Ezzel a cégeden belül az automatizáció és a hatékonyság is növekedő pályára áll.

Milyen cégeknek való leginkább az Airtable használata?

Kisebb cégeknek „mini” ügyviteli rendszerként

Magyarországon elsősorban olyan cégeknek ajánlom, akik jelentős növekedés előtt állnak vagy már a terjeszkedés, növekedés folyamatában vannak. Leginkább a KKV szektor számára jelent nagy segítséget. Főként az 3–20 alkalmazottal működő, már min. 2 éve a piacon lévő vállalkozások profitálnak belőle, hiszen egyfajta mini ügyviteli rendszerként használható.

A működési területet, iparágat illetően is változatos a felhozatal, többségében a szolgálatóiparban tevékenykedő cégek számára hasznos. Marketing ügynökségek, kreatív ügynökségek, tanácsadó vállalkozások, építőipari cégek, de a kevés termékes vállalkozások is profitálhatnak belőle.

Nagyobb cégeknek, multiknak részterületekre és egyedi problémákra

A nagyobb cégeket tekintve az Airtable leginkább belsős projektvezetéshez, illetve egy-egy részfeladat és folyamat menedzselésére használható. Például kampánytervezéshez, folyamatok automatizálására, olyan részfeladatok ellátására, amit a már meglévő vállalatirányítási és ügyviteli rendszer nem tesz lehetővé.

Airtable funkciók bemutatása

Egyedi, komplex adatbázis

Az adatbázis cégedre szabása során nemcsak azt határozhatod meg, milyen mezőket szeretnél tárolni a rendszerben, hanem az adatok megjelenítésének módját is. Így lesz komplex, áttekinthető, funkcionális és vizuálisan is vonzó az adatbázisod.

De ez még nem minden, hiszen több adatbázist össze tudsz kapcsolni egymással. Például a CRM és a számlanyilvántartó rendszered adatbázisát is feltöltheted. Ezzel elkerülöd a plusz munkát, hiszen nem 2 külön helyre kell felvinni az ügyfelek adatait. Az sem hátrány, hogy nem kell 2 külön programot böngészned egyetlen információért, így még időt is spórolsz.

Az adatbázis-építés még 3-4 évvel ezelőtt is a fejlesztők kiváltsága volt. Ma viszont már egyszerű felhasználóként akár te is bűvészkedhetsz úgy az adatokkal, hogy az a cégednek és a csapatodnak is jó legyen.

Egyedi megjelenítési felület: Interface designer

Az Interface designer segítségével az appod komplett megjelenítési felületét is testre szabhatod a színpalettától kezdve az elrendezésen át mindenig. Ez lesz az app leglátványosabb része, amit a felhasználók, azaz a csapatod kezelni fog a munkavégzés során.

De a platform nemcsak a látványra megy rá, hanem a praktikumra is. Egy felületen akár több mindent is kombinálhatsz: megjeleníted az adatokat, de melléjük rakhatsz be ábrákat, útmutatókat, grafikonokat.

Forrás: Airtable YouTube channel

A vizuális megjelenítés és az adatok vizualizációja nagyon fontos a leglényegesebb információk gyors és egyszerű áttekinthetősége miatt. Az Airtable segítségével így gyorsabban áttekintheted a szükséges adatokat, ahelyett, hogy hosszú Excel-táblázatokat böngésznél. Vezetőként az idő az egyik legnagyobb kincsed. Az Airtable használata ezt segít kiaknázni.

Beépített automatizációk

Ahogy a többi hasonló platform, úgy az Airtable automatizációi is az úgynevezett „trigger and action” modell alapján működnek. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy amint a trigger, vagyis kiváltó ok megtörténik, valamilyen művelet megy végbe.

Például beállíthatod, hogy egy projekt felülvizsgálata után automatikusan menjen ki egy e-mail annak eredményeiről. Vagy, ha egy folyamat státuszában változás következik be, arról is mehet üzenet az illetékeseknek.

Az Airtable egyik nagy előnye, hogy több mint 150+ automatizmus közül választhatsz. Emellett további 34 platformmal (például Google, Gmail, Slack, Facebook, Asana, Evernote, Salesforce, WordPress, YouTube, Trello stb.) integrálhatod.

Ezen felül, meghatározott kategóriákban több template is segíti a munkádat, ilyen például a Content Calendar, azaz a tartalomnaptár. De az Event Planner, azaz eseménytervező, valamint a Marketing Campaign Tracking és a Product Roadmap is közkedvelt template.

Forrás: Airtable.com

Az Airtable használata: milyen egyéb alternatívák vannak?

Airtable vs. Trello

Az Airtable rugalmasságához képest a Trello sokkal zártabb, kevésbé testreszabhatóbb rendszer. Persze a Trellonak is megvan az előnye, hiszen gyors és kompakt megoldást, illetve némileg egyszerűbb bevezetést kínál, mivel ez már egy kész platform.

Abban az esetben, ha nem egy komplex feladat, amire megoldást keresel és tetszik a felület, válaszd a Trellot. Akkor viszont, ha a Trello faék egyszerűségénél némileg komplexebb vagy testreszabhatóbb platformot keresel, szerintem az Airtable lesz a hatékonyabb választás.

Airtable vs. Asana

Az Asana előnye, hogy remekül teljesít a projektmenedzsmentben. Egy egyszerű és könnyen megtanulható rendszer, amit alapvetően az átláthatóbb, egyszerűbb folyamatok nyomon követésére terveztek. Az Airtable ezzel szemben egy app készítő platform.

Szóval, ha kifejezetten a projektfeladatok nyomon követésére keresel platformot, az Asana lesz a jobb választás. Amennyiben már munkafolyamatokat, például a költségkeret felhasználását vagy a marketing kampány beállításait vagy egyszerűbb HR-feladatokat is szeretnél elvégezni, az Airtable előnyeit jobban ki tudod használni.

Airtable vs. Monday.com

Funkcióikat és eszköztárukat tekintve az Airtable és a Monday.com egymás legközvetlenebb versenytársa. Mindkét platform arra lett kitalálva, hogy egyedi munkafolyamatokat és automatizációkat lehessen létrehozni bennük.

A Monday-t egyszerűbb beüzemelni és megtanulni viszont nem is annyira testreszabható, mint az Airtable. Az ár tekintetében a Monday picit olcsóbb.

Mennyibe kerül az Airtable?

Az Airtable esetében funkciókban gazdag ingyenes csomag is elérhető. Vagyis, ha ingadozol például a Monday.com és az Airtable.com között, minden további nélkül kipróbálhatod a platformot.

Ami a fizetős csomagokat illeti, az Airtable ára alapvetően a felhasználók száma és a különböző csomagokban lévő funkciók alapján kerül elszámolásra. A csomagokban nemcsak a kiterjesztett funkciók jelentik a különbséget, de az is például, hogy hány automatizációt futtathatsz, illetve, hogy 1-1 adatbázis mekkora méretű lehet.

Utóbbi esetében 1 GB-tól 1000 GB-ig terjed a skála, ez az adott csomag függvénye. Ami jó hír, hogy korlátlan számú adatbázist tölthetsz fel az összes csomagban. A Free csomag mellett 3 fizetős, a Team, a Business és az Enterprise Scale csomagok közül választhatsz.

Utóbbi ára egyedi megállapodás kérdése, a Team csomag havonta fizetve 24 dollár, éves fizetés esetén pedig 240 dollár összesen. A Business csomagnál 54 dollár a díj, ha havonta fizetsz, éves fizetés esetén pedig 540 dollárral kalkulálhatsz. Láthatod, hogy éves fizetés esetén némi kedvezménnyel kalkulálhatsz a havi fizetéssel szemben.

Magyar nyelven elérhető az Airtable?

Az Airtable magyarul sajnos nem érhető el, de egy alap angoltudással már el tudsz kattintgatni benne. A platform kezeléséhez alapvetően nem szükséges nyelvtudás, hiszen a szükséges információkat és az adatbázist magyar nyelven is fel tudod vinni.

Ha ez megnyugtat, vannak olyan ügyfeleim, akik nem beszélnek angolul, mégis napi szinten és hatékonyan használják az Airtable.com-ot.

Összefoglaló

Az Airtable egy könnyen megtanulható, külsős fejlesztő segítsége nélkül is használható app fejlesztő platform. Kisebb cégektől kezdve a nagyvállalatokig bezárólag gyors, hasznos és költséghatékony eszköz a cégvezetők kezében.

Az Airtable nemcsak 1-1 részfeladatra, hanem komplexebb problémákra is hatékony, cégre szabott megoldást kínál. A kkv-k esetében akár mini ügyviteli rendszerként is működhet, hiszen például a marketing, a termelés, a HR és a pénzügyek terén is bevethető.

Nagyvállalatok esetében inkább a meglévő ügyviteli rendszer kiegészítőjeként tudom elképzelni. Leginkább abban az esetben, ha egy-egy terület menedzselése vagy egy konkrét probléma megoldása a feladat.

Kipróbálásra ajánlom a Free csomagot, hiszen már ez is rengeteg olyan funkciót kínál, ami a fizetős csomagokban is benne van. Egyébként a fizetős csomagok ára is abszolút megfizethető, remek ár/érték arányt kínálnak.

Mindent összevetve, szerintem az Airtable.com az egyik legrugalmasabb és leginkább a céges igényekre szabható, kódolást nem igénylő app fejlesztő platform. Ha visszanyernéd a céged felett a kontrollt és megspórolnád magadnak a túlórákat és a cégvezetéssel járó stresszt, ez lesz a megfelelő választás számodra.

Tetszett a cikk? Segíts, hogyan tovább!

🚀 Belevágnál a megvalósításba vagy elakadtál valahol? 📖 Esetleg tanulnál még a témáról? Kattints a megfelelő linkre a továbblépéshez: 👇

Ezért éri meg belevágni

„Tamás rengeteg időt takarított meg nekünk az Asana és a Make beállításával. Az együttműködés folyamán nem csak egy plusz kezet kaptam Tamás személyében, hanem egy összetett gondolkodásra képes partnert. Ajánlom mindenkinek!”

Kozma Máté
Ügyvezető, tulajdonos - Exaline Kft.

„A teljes gyártási, ügyfél és logisztikai folyamatot sikeresen átültettük a Monday és Make rendszerekbe. Egyes folyamataink teljesen automatizáltan működnek. Tamás kivételes partner, konstruktív és segít minden problémára megoldást találni.”

Stumpf Balázs
cégvezető, UDOOR Fürdőkádajtó

„Sokkal átláthatóbbak a folyamataink, egyértelműbbek a feladatok, és a hozzájuk tartozó felelősök valamint határidők. Nem utolsósorban jelentősen csökkent a „felesleges” levelezések száma. :-)”

Király Krisztián
cégvezető, Konverzió Mester

„Megtaláltuk azt a rendszert ahol átlátható formában nyilván tudjuk tartani az aktuális projektjeinket, feladatainkat , ezzel heti több óra munkaidőt tudunk megtakarítani. Csökkent a hibák és az e-mailes kommunikációból eredő félreértések száma.”

Kőházi Zoltán
ügyvezető, Vendinvest

„A munkatársi toborzást automatizáltuk, mely kb. heti 2-3 órát spórol meg nekünk. Ha majd az egész cégen végigvisszük ezt, szerintem min. 1 nap szabadidő felszabadul nekem cégvezetőként. :)”

Bliszkó Gábor
cégvezető, BeOnWeb

„Automatizáltuk az ügyfél onboarding folyamatot, ami ezáltal nem csak profibb lett -amit az ügyfeleink éreznek-, hanem gyorsabb, kevesebb időt vesz el, így számszerűsíthető lett a megtérülése is. Nagyon örülök, hogy belevágtunk!”

Matykó Noémi

„A KNK PR egy reklámügynökség, sok ügyféllel, rengeteg projekttel, több kreatív területtel, sok „művész” kollégával. A rendszer elhozta nekünk a biztonságot. A projektjeink adminisztrálása egyértelmű, az időfelhasználásunk hatékonyabb, és ráadásul még spóroltunk is vele.”

Knapcsek Katalin
tulajdonos, KNK PR & Média

„Az ügyfél-kommunikációs folyamataink automatizálását és az egyedi ár kalkulátorunkat nem csak hatékony tanácsosakkal támogatta, hanem remekül kivitelezte. Így a rendelések átfutási ideje jelentősen csökkent.”

Kocsi László
tulajdonos, Rapidnyomda.hu

“A rendszer bevezetése óta egyértelműek a feladatkörök, a határidők és a prioritások, visszakövethető minden kommunikáció és látom, ki mennyire leterhelt. Nagyon hálás vagyok, hogy Tamás megtalált minket, a folyamataink leírása és tisztázása mellett nagyon hasznos, cégre és személyre szabott feladatkezelő programot kaptunk. “

Losonczi Éva
tulajdonos, ConceptFlow

„A fejlesztés összesen havi 10-20 munkaórát spórol meg nekünk. Nemcsak olcsóbb lett így a működésünk, hanem egyúttal a hibázás lehetősége is lecsökkent, ráadásul több idő jut a kreatív tevékenységekre.”

Szabó Szilveszter
tulajdonos, Lasemedia

„Cégvezetőként heti 5-10 órát spórolnak meg nekem a bevezetett rendszerek. Kevesebb az adminisztráció és egyszerűbben tudok delegálni. Egy csomó feladatot már nem én végzek, emiatt lekerült rólam az »ezt is nekem kell megcsinálni« kognitív teher.”

Scherzer Marcell
tulajdonos, Blue Marketing

„Átláthatóbb lett a cégem, könnyebben tudom követni a napi történéseket. Csökkent a felesleges adminisztráció, kevesebb a hibalehetőség. Rugalmas felépítésű a rendszer, így mindenki testre tudta szabni magának!”

Kocsis Csaba
tulajdonos, Avadoo Design Studio

„Sokkal átláthatóbbak a projektjeink, mind tervezésben, mind a munka egyes fázisaiban. Nagy segítséget nyújt az a pár automatizációs lépés amit eddig bevezettünk, fogunk majd még többet is használni!”

Ványi Rajmond
tulajdonos, Superior Pentest

„Az elmúlt évben annyira megnövekedett a rendelések száma, hogy már lehetetlen volt átlátni a projektek állását és a saját teendőket. Amióta bevezettük a rendszert, újra átláthatóvá vált a belső működésünk! Nagyon leterheltek vagyunk, emiatt nehéz volt a fejlesztésre időt szánni. Örülünk, hogy végül megléptük, hiszen nagy terhet vesz le a rendszer a vállunkról, azzal, hogy mindenkinek értesítést küld a saját feladatáról és rálátást nyújt a többiek előrehaladására is.”

Görgényi Hajni
tulajdonos, NTDisplay

„Részletes, világos és cégreszabott forgatókönyvet kaptunk a cégműködés digitalizálására és a papírmentes irodára való átállásra. Mindezt gyorsan, a határidőket betartva, az előzetes elvárásoknak maximálisan megfelelve.”

Farkasné Kun Györgyi
tulajdonos, Top Full Clean